Case study: Non intrusive survey of exterior cladding

CLIENT: Natural Resources | LOCATION: Cardiff

Why we were called in:

Our valued team members were called into a Welsh Governmental department building to survey the exterior cladding of the building. Our team erected a fixed scaffolding tower and handrail at the rear of the building to assist with implementing repairs to the pitched roof.

Our work:

A series of effective and thorough inspections were carried out to assess the condition of the exterior cladding.

Upon inspection, there were no signs of stone deterioration or any loose cladding blocks to the front of the building. Our team also carried out non-intrusive surveys to ensure that stonework was not showing any signs of movement on its fixings and housings.

The edging stones to the window sections were found to be in a secure condition with no signs of water ingress and no movement within the block makeup.

We then inspected the cladding and block work around the windows on the lane elevation which again was found to be in a safe condition.

The final part of the inspection found movement within the block work cladding below the third-floor window on the rear and side of the building.

Our engineers marked the stonework and block cladding which had signs of deterioration within the fixing method as the sealing between each block was falling. This could have been letting water ingress get behind the blocks and therefore causing the blocks to become loose.

As our team were unaware of how the block cladding was initially installed, a decision was made not to remove the blocks.  This was to prevent a “domino effect” that might have incurred further up the building, causing further damage.

We accessed the side of the building where the crash deck had been installed to investigate the blocks that were showing signs of movement. To uncover the cause of the blocks becoming loose, we attempted to remove the block cladding in some areas. This proved to be challenging as it risked the possibility of the blocks falling above the loose blocks, in turn causing major financial repair works.

As a result, we decided to manually push to blocks back into level with the rest of the building to eliminate any blocks falling onto the crash deck below which would ensure safety in the short term.

End result:

Once the job was completed, the areas identified around the building showing signs of deterioration of the fixings for the exterior block panels were recorded and marked on the building for future reference. This would be useful in evaluating the next steps that would have to be implemented to ensure that the blocks could be moved and replaced safely.

Read more

Case study: HSBC Kingsbridge

CLIENT: HSBC | LOCATION: Kingsbridge

Why we were called in:

The interior of the ground floor windows at a global high street bank in Kingsbridge, Devon needed to be repaired.

Our work:

The work required our Greenway team members to attend the site and cordon off the area at the front of the premises using barriers to allow for a full inspection, while ensuring pedestrians could pass by.

Once an initial inspection was complete, our team cut out four windowsills at the bottom of the large front windows and replaced them with new ones.

The team used dowel and glue to drill the new sills into position, which was then filled with a wood filler. Once dry, these were sanded back, and a coat of primer was applied as well as an exterior of white gloss paint which was applied once the windows were completely dry.

All the other windows were sanded back and all repairs were carried out; including the scarfing of new timbers.

End result:

The maintenance that was carried out resulted in new interior windowsills for the ground floor windows. This quick and simple work saw our client satisfied with the end result.

Read more
solar powered cabinet defibrillator

Case Study: Solar Powered Cabinet and Defibrillator

solar powered cabinet defibrillator

Why Greenway was called in: A solar powered cabinet and defibrillator was installed for our valued client in their retail park as they understood the value of the device and the role it plays in saving lives. When a cardiac arrest happens, a person’s chance of survival drops by 10% every minute that passes, according to Start A Heart 24:7. Given the location, installing the defibrillator required extensive groundworks and cabling. We undertook the task to install a solar powered cabinet and defibrillator.

Around 10% of the UK’s carbon emissions come from construction, this installation cut down on two days of groundworks and we didn’t require any tarmac which meant we were able to reduce the harmful atmospheric emissions produced from Tarmac to zero.

Solar powered cabinets and defibrillators are a great choice for companies looking to reduce their environmental impact whilst also providing easily accessible life saving devices.

If you require an installation of this sort, get in touch for a free consultation here: https://greenwayfs.co.uk/contact-us/

Read more
Greenway Facilities Services Bristol

Case Study: New Business Win

global restaurant chain

Greenway Facilities Services Bristol

Why Greenway was called in: Our team secured a new business win with global restaurant chain for its planned and reactive maintenance, covering the areas spanning across Wales, Oxford and Southampton up to Birmingham. The sites needed their gas, electric facilities, fabric, and walls to be fixed and repaired and general facilities maintenance services. This is a milestone for Greenway as it is our first retained air-conditioning maintenance contract.

Our work: Our expert team will be using their specialised skills to carry out the planned and reactive maintenance and servicing of their air-conditioning systems. This new business win includes sites across 1/3rd of the country, so it is an exciting growth opportunity for Greenway.

The result: This bolsters and reaffirms our ability to venture into business with global brands to carry out planned and reactive maintenance of their facilities, no matter how niche they may be.

If your business is looking for planned and reactive maintenance of its sites, get in touch for a free consultation here: https://greenwayfs.co.uk/contact-us/

Read more
Diocese of Bath and Wells

Case Study: Diocese of Bath and Wells

Diocese of Bath and Wells

Why Greenway was called in: The Diocese of Bath and Wells were troubled by their building management system (BMS) which was affecting both their heating and their cooling. The challenges included difficulty regulating their internal heating and temperature control, and issues with their plumbing, electrical and HVAC. This was resulting in high energy bills, and they were concerned about their impact on the environment. Their broken BMS was contributing to an uncomfortable experience for their visitors and colleagues.

Our work: The Diocese were keen to reduce its carbon footprint and fix its temperature control system. We completed a thorough assessment of their building management strategy, ensuring synergy between our plan and their control systems.

We assessed the BMS that controlled the heating, lighting and automated temperature control systems. We discovered that unregulated and faulty use of these had caused damage to it. The heating and air conditioning were often running simultaneously, causing them to work against each other. We prepared a 10-page audit, identifying key pressure points. We adapted our plan of action to focus on certain prioritised areas which considered their budgetary constraints.

The result: We’ve addressed the most urgent challenges and have helped recover functioning temperature control within the building. And we’re about to carry out the remaining recommendations. The Diocese of Bath and Wells has already seen the impact of our work with energy costs decreasing significantly. Our expert team will continue to carry out additional repairs without damaging the building’s original structure while implementing measures to prevent further deterioration.

If your building is not as efficient as it should be and your costs are running high, get in touch for a free consultation here: https://greenwayfs.co.uk/contact-us/

Read more
electrical vehicle chargers Facilities Management Bristol

Case Study: Electric Vehicle Chargers (EV)

electrical vehicle chargers Facilities Management Bristol

Why we were called in: For this job, two of Greenway’s electrical engineers were called in to install two electric vehicle chargers in the town of Presteigne, Wales, for a well-known brand.

Our work: Our client is the UK’s leading sustainable construction materials, road contracting and building products business. For this reason, they were keen to install electric vehicle chargers within their external car park to support their commitment to sustainability.

As there were no three-phase distribution boards with spare ways, our engineers installed a new 25mm sub mains distribution circuit to supply a newly installed eight-way TP+N distribution board, complete with the surge protection which is critical to the sites safety.

Our team then proceeded to install a set of 6mm radial circuits to supply the new electric vehicle charging point, which included a metallic cable tray as well as clipping two of the SWA cables to the external fabric of the building.

The result: To ensure that our work was carried out effectively, the installations made were electrically tested, then an electrical installation certificate was issued. As a result of our work, the back-office system of the EV chargers was then commissioned and registered, making our work fit for use immediately after installation.

It was great to see the efficient implementation and installation of electrical vehicle chargers for the client, which saw minimal disruption and speedy delivery.

If your business is looking for maintenance of its sites or EV installations of this kind, get in touch for a free consultation here: https://greenwayfs.co.uk/contact-us/

Read more

Case Study: Restoring a high street bank

Why Greenway was called in: We were called in for the restoring of a high street bank building. Our initial review of the listed property revealed that many of the sash windows were rotting and the decorative gables and finials, which give the building a wonderfully detailed finish, were damaged and in need of replacement. To further complicate matters, we discovered pigeons nesting at the end of one of the gables.

Our work: Restoring the high street bank and all of its historical features properly meant several key processes were required. Our heroes completed skilled timber work to replace and restore the historical gables and finials. After this, we made sure to remove and replace any rotting wood that was framing the sash windows. Amid these tasks, we removed the pigeons so that work could be completed and the property could be left bird free.

The result: Once we’d finished, we were pleased to have returned the building to a state that accurately reflected its original glory, having also implemented measures to prevent further deterioration of the building’s many stunning features.

Read more

Case Study: Water leak

PROJECT: GW03 | TYPE: Judges’ Quarters | CLIENT: Anonymous | LOCATION: Anonymous

Case Study:  Judges’ Quarters

Why we were called in: On this occasion, our Greenway heroes were called in because a grade II listed government building was suffering from a water leak.

In addition to the water leak which had caused a water build-up in the property’s bedrooms, the roof needed repairing; on review, we observed that the chimney needed repointing, which was a particularly complicated task, as we discovered that there was a bees’ nest inside. There was a significant amount of leadwork to also be carried out.

Our Work: This was an interesting project for us as we had to undertake a range of different jobs which required varied skill sets. Before we could begin repointing the chimney, we had to remove the bees which meant calling in a specialist team. After this we were able to set to work. We then turned our attention to repairing any water damage and put in place several preventative measures to stop the threat of damp. Amongst completing these tasks, our team focused on carrying out leadwork on the roof.

End Result: Once we had finished our job, all signs of water damage were gone. As for the roof reparations, the chimney stood tall once again and we were particularly pleased with our careful leadwork.

Read more

Case Study: Door Refurbishment

PROJECT: GW01 | TYPE: Door Refurbishment | CLIENT: Anonymous | LOCATION: A well-known high street bank building

Case Study: Door Refurbishment for well-known high street bank building

Our Greenway heroes delivered:

Why we were called in: We were called in to refresh and refurbish the main door to a high street bank which had suffered wear and tear through daily use, losing its original splendour. As the main door to a street facing building, our job had a big impact on the overall aesthetic of the property and customer experience. Refreshing the door gave a new lease of life to the bank’s exterior.

Our work: We had several key tasks to complete in our restoration of the six-panel door. In our initial review, we noticed that the doorbell was broken and so we made sure to repair this before moving on to restoring the door itself. This included cleaning and polishing, which brought out the historic features on the door’s raised panelling, stiles and rails. We then turned our attention to polishing the door’s hardware such as the repaired doorbell, the letter box and various doorknobs. We were also careful not to miss the door hinges, making sure that the were intact and operating smoothly. To finish, we polished the handles alongside the steps leading up to the bank’s entrance.

The Result: We were really pleased with the final result. With the door refurbishment completed and renovated, its intricate details stood out once again, suiting the rest of the bank’s wonderful architectural features.

Read more