Case Study: Door Refurbishment

PROJECT: GW01 | TYPE: Door Refurbishment | CLIENT: Anonymous | LOCATION: A well-known high street bank building

Case Study: Door Refurbishment for well-known high street bank building

Our Greenway heroes delivered:

Why we were called in: We were called in to refresh and refurbish the main door to a high street bank which had suffered wear and tear through daily use, losing its original splendour. As the main door to a street facing building, our job had a big impact on the overall aesthetic of the property and customer experience. Refreshing the door gave a new lease of life to the bank’s exterior.

Our work: We had several key tasks to complete in our restoration of the six-panel door. In our initial review, we noticed that the doorbell was broken and so we made sure to repair this before moving on to restoring the door itself. This included cleaning and polishing, which brought out the historic features on the door’s raised panelling, stiles and rails. We then turned our attention to polishing the door’s hardware such as the repaired doorbell, the letter box and various doorknobs. We were also careful not to miss the door hinges, making sure that the were intact and operating smoothly. To finish, we polished the handles alongside the steps leading up to the bank’s entrance.

The Result: We were really pleased with the final result. With the door refurbishment completed and renovated, its intricate details stood out once again, suiting the rest of the bank’s wonderful architectural features.

Read more
Roof and Downpipe Repairs

Case Study : Roof and Downpipe Repairs

PROJECT: 046PR | TYPE: Roofing & Guttering | CLIENT: Integral | LOCATION: Corporate Bank, Cardiff |

OVERVIEW:
Roof and downpipe repairs to major high street bank in city centre location caused by build-up of debris on flat roof and inadequate drainage system. Greenway was called in.

INVESTIGATION:
Following the site survey, a high volume of moss, silt, leaves and debris were found on the flat roof. The downpipe was blocked and the existing drainage layout was proving insufficient to take the volume of water in torrential downpours. The guttering was found to be resting on breeze blocks on top of the roof. In addition, the existing lay of the roof sloped back on itself and away from the outlet, requiring modification.

CHALLENGES:
1. The works had to be undertaken within normal business hours with minimal disruption to banking operations. 2. Strict safety standards had to be adhered to when using access equipment for high level works in confined spaces, as well as cordoning off safe working areas. 3. To comply with current social distancing and hygiene procedures, the team was required to adopt additional health and safety measures at all times.

SERVICES PROVIDED:
After erecting fixed scaffolding with a handrail, the team removed the existing drainage pipework and replaced it with a more substantial bore outlet and new guttering. A larger snowbox was installed to enable a greater flow of water from the roof and positioned higher up the wall so that the new guttering could be rerouted into a better position.

The slope on the roof was then modified to provide the correct downfall to the internal downpipe drain. The roof was cleaned and wire-brushed in preparation for the installation of a rubber roof compound system. Repairs were also carried out to any damaged lead flashings. The whole area was cleaned and all waste cleared from scaffolding to finish.

OUTCOME:
The result is a completely watertight, re-angled roof and drainage system to enable the optimum flow of water and avoid any potential water ingress. The Greenway team not only carried out the essential repairs but also put in place additional measures to vastly improve the entire area, to minimise future issues for the client. The roof and downpipe repairs were completed on time and to budget, to the complete satisfaction of the client.

Read more
internal structure repair

Case Study : Internal Structure Repair

PROJECT: 045PR | TYPE: Refurbishment | CLIENT: Integral | LOCATION: Corporate Bank, Pontypool |

internal structure repair

OVERVIEW:
Internal decoration and internal structure repair works to the stairway & staffroom of a major high street bank in a busy shopping area following repairs to the roof & skylight caused by water damage. Greenway was called in. 

INVESTIGATION:
Using stairway access platforms and running boards, it was found that some of the ceiling area had blown and was free from the concrete roofing structure. A large area in the main stairway wall was also discovered to have blown, as well as major water damage to the kitchen area.

CHALLENGES:
1. It was essential to undertake the works within normal business hours and minimise disruption to banking operations. 2. To comply with current social distancing and hygiene procedures, the teams were required to adopt additional health and safety measures at all times. 3. Strict safety standards had to be adhered to when using access equipment for high level works in confined areas, as well as cordoning off safe working areas for the protection of the team and the staff.

SERVICES PROVIDED:
The loose plaster was removed from the ceiling areas, followed by a scratch coat and a finishing coating of plaster. Once dry, these areas were sanded back and repainted.

In the kitchen area, repairs were made to the damaged area above the door. After hacking out and leaving this area to dry, it was filled and decorated. Above the kitchen units, the lining paper was removed, replaced with new and re-decorated to match the existing colour. 

All other adjacent areas were decorated to match. Once completed, all rubbish was removed from the site and the whole space cleaned, including all the carpets and floors.

OUTCOME:
The result is a refreshed, relaxing space for the staff which complements the professional working environment. Internal structure repair was successful. Greenway has delivered a hard-wearing solution suited to constant, daily use which also fulfills essential environmental, health and safety requirements. The project was completed on time and to budget, and the client is very satisfied with the works carried out.

Read more
secondary school refurbishment

Case Study: Secondary School Refurbishment

PROJECT: 044PR | TYPE: Refurbishment | CLIENT: Faringdon Community College | LOCATION: Faringdon, Oxfordshire |

secondary school refurbishment

OVERVIEW:
A Secondary school refurbishment of an existing building to create additional washroom facilities due to ongoing pandemic in established secondary school, involving multiple services, equipment and teams. Greenway were called in for this.

INVESTIGATION:
Following a detailed survey of the building and existing access points, Greenway created a three dimensional plan of the proposed washroom with individual cubicles and hand-washing area. Additional storage and 2 new doorways with external access were also required to meet the school’s Covid-19 obligations.

CHALLENGES:
1. Sourcing fixtures and fittings compliant with school-standard specifications was an important part of the tender, as well as working within the school’s limited budget and strict timescales. 2. To comply with social distancing and hygiene procedures, the teams were required to adopt additional health and safety measures at all times. 3. Maintaining and working within a safe cordon around the site was paramount to ensure the protection of the pupils and staff on-site during school hours.

SERVICES PROVIDED:
After removing and disposing of the existing fittings and flooring, the engineers installed two new doors to provide external access for entry and exit. A lockable storage space was created for school supplies and a new Altro flooring laid to replace the old tiling. Working in multi-skilled teams, purpose-built, school-specification IPS panelling and cubicles with child-proof locks were installed together with new plumbing and lighting. The job was finished with a complete re-decoration inside and safety markings outside.

OUTCOME:
Having been approached by Faringdon College on recommendation, Greenway used its experience to advise on all aspects of the job and deliver a low maintenance, high specification washroom facility. The result is a hard-wearing solution suitable for constant, daily use, which also fulfills essential environmental, health and safety requirements.

The Secondary school refurbishment was completed ahead of schedule and provided good value for the client who is extremely happy with the outcome. Since undertaking the project, Greenway has already received 3 additional enquiries, including a project from a neighbouring college.

Read more
repairing heavy water damage

Case Study : Repairing Heavy Water Damage

PROJECT: 018PR | TYPE: Roofing | CLIENT: Integral | LOCATION: Corporate Bank, Gloucester |

repairing heavy water damage

OVERVIEW:

Greenway was called in for repairing heavy water damage. Roofing and redecoration works to repair water damage to major high street bank in busy city shopping area, involving multiple services, equipment and teams, to very tight deadline. 

INVESTIGATION:

A comprehensive inspection of the water ingress into the bank’s premier office areas on the second floor was undertaken. Scaffolding was erected in order to gain access to the north and west elevations and a CCTV survey on the downpipes in the drainage system was also carried out.

CHALLENGES:

1. Safety was paramount to ensure the protection of public access on this busy high street at all times. 2. It was essential to carry out the works outside of normal business hours to minimise disruption to banking operations. 3. A tight schedule had to be adhered to due to an imposed embargo to meet the deadline for the illumination of the Christmas lights.

SERVICES PROVIDED:

Roofing teams cleaned out blocked cast iron downpipes and debris in the hoppers and parapet using video evidence to demonstrate clearly where the water had been leaking in.

Internal works to 2 offices on the second floor was carried out including carpet tile refurbishment, cosmetic redecoration, wallpapering and replacing damaged ceiling tiles. Downstairs in the banking hall, further redecoration and repair to the ceiling area, 5-6m high, was completed using internal scaffold towers. All scaffolding was removed upon client sign-off and out of business hours.

OUTCOME:

Further investigations on another part of the building to carry out similar services was requested by the client, after the successful completion of the initial project. repairing heavy water damage was another successful completion for Greenway.

Read more
leaking roof

Case Study : Leaking Roof

PROJECT: 019PR | TYPE: Roofing | CLIENT: Integral | LOCATION: Corporate Bank, Fareham |

leaking roof

OVERVIEW:
Roofing repairs caused by water leaks in very large atrium in the centre of major high street bank’s head office, covering staff cafe and walk-through with heavy, daily footfall. The leaking roof had to be repaired.

INVESTIGATION:
A detailed inspection revealed moss build-up over time on the rubber seals preventing the proper functioning of the drainage system, causing leakage below. A report was provided with photographs and grid references of every section identifying the worst affected areas in the leaking roof. Greenway was called in.

CHALLENGES:
1. Access to and the survey of the 100 glass panel atrium, 30-40 feet high.
2. The transportation of scaffolding to the roof via the main internal access routes in order to avoid excessive, additional cost to the client. 3. A tight schedule to minimise the impact on the staff and access to the cafe below, whilst ensuring safety at all times.

SERVICES PROVIDED:
Using bespoke, aluminium scaffold towers, small enough to go in through the main lift shaft, the survey team was able to access the roof. Whilst there, the glass panels were thoroughly cleaned with high-pressure water-jetting and bird excrement removed.

This required multiple 4-man crews working in shifts to complete the work in 4-5 days. Further recommendations were provided to the client in respect of other badly affected atrium sections. The leaking roof was fixed. Prior to the works, a meeting was held to manage client expectations about the work and the anticipated disruption to staff.

OUTCOME:
With teams still on-site, the client requested quotations for 3 further jobs to be carried out at the same time for repairs to flat roofs.

Read more
belisha beacons

Case Study : Belisha Beacons

PROJECT: 033PR | TYPE: Groundworks & Electrical | CLIENT: Integral | LOCATION: Verizon, Reading Int' Business Park |

boiler compliance

OVERVIEW:
Belisha beacons had been hit by vehicles on both sides of the pedestrian crossing. Greenway was called in. Works were to supply and fit new, with minimal impact on access.

INVESTIGATION:
The lights and electrics were solar powered and had already been removed by others prior to the commencement of the works. The existing, damaged units were broken out from the ground and tiled areas, and needed to be disposed of. The new units could then be fitted and the ground and tiles reinstated in keeping with the original layout.

CHALLENGES:
1. The materials took longer to source than expected as a direct result of the disruption to supply chains caused by the coronavirus pandemic at the time. 2. Safety was paramount to ensure the protection of public access to the business park at all times.

SERVICES PROVIDED:
Prior to the commencement of works, barriers were placed around the working area to cordon it off, to ensure public safety and uninterrupted road access to office buildings. Working alongside on-site electricians who removed and disconnected the electrics prior to the works, the team completed the removal and replacement of old units, prepared the ground and reinstated the tiles. With the new beacon poles in situ, the new lights and electrics could be installed by others to complete the project.

OUTCOME:
The works were completed to plan and as scheduled. The belisha beacons are now back in service, for the safety of the public using the business park.

Read more
roof replacement

Case Study : Roof Replacement

PROJECT: 020PR | TYPE: Roofing | CLIENT: Integral | LOCATION: Corporate Bank, Salisbury |

roof replacement
Re-roofing of HBSC Salisbury

OVERVIEW:
Greenway was called in for roof replacement works due to extensive water damage to listed building used by major high street bank, involving multiple services and the sourcing of matching materials.

INVESTIGATION:
A detailed inspection of the water intrusion through the suspected leaking roof was undertaken in multiple sections. Initial scaffolding was erected to allow the roofing team access to carry out a full survey to identify the condition of the roof, which was found to be beyond repair.

CHALLENGES:
1. Sourcing and costing superior materials to satisfy the preservation officer’s specifications was key to securing the project. 2. The job required a tender on 3 prices and to demonstrate how Greenway would carry out the works differently. 3. Safe public access on the city centre high street was required at all times with minimal disruption to normal banking operations.

SERVICES PROVIDED:
To facilitate roof replacement, scaffolding was modified to enable more netting, further lifts and an enclosure to eliminate the risk of falling objects. A more economical alternative slate with excellent colour match and superior quality was sourced to match the 100-year old existing roof.

Once approved by the preservation officer, the damaged roof was removed without complication and the new slates installed. After a week of heavy rain, further checks were carried out. Internal decoration works were undertaken in the main banking hall and stairwell to the office area, including painting, decorating and wallpapering services. The roof replacement was a success.

OUTCOME:
Further works were requested by the client including window cleaning services to the entire building and a quotation to repair vinyl flooring in another part of the building.

Read more

Case Study : Partition Stud Wall

PROJECT: 021PR | TYPE: Fabric | CLIENT: Integral | LOCATION: Nielson, Oxford |

OVERVIEW:

Greenway was called in for the removal of a partition stud wall and making good to suspended ceiling and flooring gaps once removed.

INVESTIGATION:

Dismantling of partition wall between 2 offices, estimated to be 100mm thick. All waste to be removed from site being mindful not to disrupt the office area and to plan the works out of hours, protecting goods and decor throughout.

CHALLENGES:
1. The fixings were not readily available for the suspended ceiling out of hours, and the wall  was thicker than expected. 2. This caused a run on for the works but our team assessed and completed accordingly once the fixings were sourced and additional labour provided. 3. The works had to be undertaken over a weekend to cause minimal disruption for staff.

SERVICES PROVIDED:
The team worked together to take down the partition wall working in sections to remove the fabric coverings, timber frames and boards. All waste was carefully removed in a tidy fashion whilst protecting the working area at all times.

New fixings were sourced to add to the gap left in the suspended ceiling to match the existing. With the partition removed, the ends of the walls were made good and additional tiles were added to the floor space void that was left, to blend in accordingly.

OUTCOME:
No further works required at this time. The client was happy with the completed works on the partition stud wall and the offices were ready to hand back to the client and staff on the Monday morning, with minimal impact on business hours.

Read more
boiler compliance

Case Study : Boiler Compliance

PLANNED: 043PL | TYPE: Heating Maintenance | CLIENT: Integral | LOCATION: Corporate Bank, Salisbury |

boiler compliance

OVERVIEW:
Planned maintenance to undertake essential boiler compliance checks at a branch of a major high street bank, working around limited hours of access.

INVESTIGATION:
The premises were attended by one of the Greenway Gas Safe engineers to carry out the servicing of the boiler which provides hot water and heat to the banking hall, offices and staff facilities. The condition and performance of the boiler needs to be regularly inspected to fulfil all essential compliance expectations.

CHALLENGES:
1. During closure imposed as a result of Covid-19 lockdown restrictions, special access to the property had to be arranged. 2. To comply with social distancing and hygiene procedures, the engineer was required to adopt additional health and safety measures at all times.

SERVICES PROVIDED:
The engineer stripped down the unit to inspect, test and clean the main internal components of the boiler to ensure they were fit for purpose with no noticeable defects. Further examinations were carried out on the pipework, flue and ventilation looking for any signs of corrosion, leaks and general wear and tear. All operating levels were checked to ensure the boiler was functioning within the required standards. The boiler was refitted, the housing cleaned down and put back in service before leaving the site.

OUTCOME:
As planned maintenance, the boiler compliance was completed in a timely fashion, with no follow on recommendations reported. In accordance with current safety practices, all working surfaces were thoroughly wiped down and sanitised.  The boiler is due to be serviced again the same time next year.

Read more