solar powered cabinet defibrillator

Case Study: Solar Powered Cabinet and Defibrillator

solar powered cabinet defibrillator

Why Greenway was called in: A solar powered cabinet and defibrillator was installed for our valued client in their retail park as they understood the value of the device and the role it plays in saving lives. When a cardiac arrest happens, a person’s chance of survival drops by 10% every minute that passes, according to Start A Heart 24:7. Given the location, installing the defibrillator required extensive groundworks and cabling. We undertook the task to install a solar powered cabinet and defibrillator.

Around 10% of the UK’s carbon emissions come from construction, this installation cut down on two days of groundworks and we didn’t require any tarmac which meant we were able to reduce the harmful atmospheric emissions produced from Tarmac to zero.

Solar powered cabinets and defibrillators are a great choice for companies looking to reduce their environmental impact whilst also providing easily accessible life saving devices.

If you require an installation of this sort, get in touch for a free consultation here: https://greenwayfs.co.uk/contact-us/

Read more
Greenway Facilities Services Bristol

Case Study: New Business Win

global restaurant chain

Greenway Facilities Services Bristol

Why Greenway was called in: Our team secured a new business win with global restaurant chain for its planned and reactive maintenance, covering the areas spanning across Wales, Oxford and Southampton up to Birmingham. The sites needed their gas, electric facilities, fabric, and walls to be fixed and repaired and general facilities maintenance services. This is a milestone for Greenway as it is our first retained air-conditioning maintenance contract.

Our work: Our expert team will be using their specialised skills to carry out the planned and reactive maintenance and servicing of their air-conditioning systems. This new business win includes sites across 1/3rd of the country, so it is an exciting growth opportunity for Greenway.

The result: This bolsters and reaffirms our ability to venture into business with global brands to carry out planned and reactive maintenance of their facilities, no matter how niche they may be.

If your business is looking for planned and reactive maintenance of its sites, get in touch for a free consultation here: https://greenwayfs.co.uk/contact-us/

Read more
Diocese of Bath and Wells

Case Study: Diocese of Bath and Wells

Diocese of Bath and Wells

Why Greenway was called in: The Diocese of Bath and Wells were troubled by their building management system (BMS) which was affecting both their heating and their cooling. The challenges included difficulty regulating their internal heating and temperature control, and issues with their plumbing, electrical and HVAC. This was resulting in high energy bills, and they were concerned about their impact on the environment. Their broken BMS was contributing to an uncomfortable experience for their visitors and colleagues.

Our work: The Diocese were keen to reduce its carbon footprint and fix its temperature control system. We completed a thorough assessment of their building management strategy, ensuring synergy between our plan and their control systems.

We assessed the BMS that controlled the heating, lighting and automated temperature control systems. We discovered that unregulated and faulty use of these had caused damage to it. The heating and air conditioning were often running simultaneously, causing them to work against each other. We prepared a 10-page audit, identifying key pressure points. We adapted our plan of action to focus on certain prioritised areas which considered their budgetary constraints.

The result: We’ve addressed the most urgent challenges and have helped recover functioning temperature control within the building. And we’re about to carry out the remaining recommendations. The Diocese of Bath and Wells has already seen the impact of our work with energy costs decreasing significantly. Our expert team will continue to carry out additional repairs without damaging the building’s original structure while implementing measures to prevent further deterioration.

If your building is not as efficient as it should be and your costs are running high, get in touch for a free consultation here: https://greenwayfs.co.uk/contact-us/

Read more
electrical vehicle chargers Facilities Management Bristol

Case Study: Electric Vehicle Chargers (EV)

electrical vehicle chargers Facilities Management Bristol

Why we were called in: For this job, two of Greenway’s electrical engineers were called in to install two electric vehicle chargers in the town of Presteigne, Wales, for a well-known brand.

Our work: Our client is the UK’s leading sustainable construction materials, road contracting and building products business. For this reason, they were keen to install electric vehicle chargers within their external car park to support their commitment to sustainability.

As there were no three-phase distribution boards with spare ways, our engineers installed a new 25mm sub mains distribution circuit to supply a newly installed eight-way TP+N distribution board, complete with the surge protection which is critical to the sites safety.

Our team then proceeded to install a set of 6mm radial circuits to supply the new electric vehicle charging point, which included a metallic cable tray as well as clipping two of the SWA cables to the external fabric of the building.

The result: To ensure that our work was carried out effectively, the installations made were electrically tested, then an electrical installation certificate was issued. As a result of our work, the back-office system of the EV chargers was then commissioned and registered, making our work fit for use immediately after installation.

It was great to see the efficient implementation and installation of electrical vehicle chargers for the client, which saw minimal disruption and speedy delivery.

If your business is looking for maintenance of its sites or EV installations of this kind, get in touch for a free consultation here: https://greenwayfs.co.uk/contact-us/

Read more

Case Study: Door Refurbishment

PROJECT: GW01 | TYPE: Door Refurbishment | CLIENT: Anonymous | LOCATION: A well-known high street bank building

Case Study: Door Refurbishment for well-known high street bank building

Our Greenway heroes delivered:

Why we were called in: We were called in to refresh and refurbish the main door to a high street bank which had suffered wear and tear through daily use, losing its original splendour. As the main door to a street facing building, our job had a big impact on the overall aesthetic of the property and customer experience. Refreshing the door gave a new lease of life to the bank’s exterior.

Our work: We had several key tasks to complete in our restoration of the six-panel door. In our initial review, we noticed that the doorbell was broken and so we made sure to repair this before moving on to restoring the door itself. This included cleaning and polishing, which brought out the historic features on the door’s raised panelling, stiles and rails. We then turned our attention to polishing the door’s hardware such as the repaired doorbell, the letter box and various doorknobs. We were also careful not to miss the door hinges, making sure that the were intact and operating smoothly. To finish, we polished the handles alongside the steps leading up to the bank’s entrance.

The Result: We were really pleased with the final result. With the door refurbishment completed and renovated, its intricate details stood out once again, suiting the rest of the bank’s wonderful architectural features.

Read more
Roof and Downpipe Repairs

Case Study : Roof and Downpipe Repairs

PROJECT: 046PR | TYPE: Roofing & Guttering | CLIENT: Integral | LOCATION: Corporate Bank, Cardiff |

OVERVIEW:
Roof and downpipe repairs to major high street bank in city centre location caused by build-up of debris on flat roof and inadequate drainage system. Greenway was called in.

INVESTIGATION:
Following the site survey, a high volume of moss, silt, leaves and debris were found on the flat roof. The downpipe was blocked and the existing drainage layout was proving insufficient to take the volume of water in torrential downpours. The guttering was found to be resting on breeze blocks on top of the roof. In addition, the existing lay of the roof sloped back on itself and away from the outlet, requiring modification.

CHALLENGES:
1. The works had to be undertaken within normal business hours with minimal disruption to banking operations. 2. Strict safety standards had to be adhered to when using access equipment for high level works in confined spaces, as well as cordoning off safe working areas. 3. To comply with current social distancing and hygiene procedures, the team was required to adopt additional health and safety measures at all times.

SERVICES PROVIDED:
After erecting fixed scaffolding with a handrail, the team removed the existing drainage pipework and replaced it with a more substantial bore outlet and new guttering. A larger snowbox was installed to enable a greater flow of water from the roof and positioned higher up the wall so that the new guttering could be rerouted into a better position.

The slope on the roof was then modified to provide the correct downfall to the internal downpipe drain. The roof was cleaned and wire-brushed in preparation for the installation of a rubber roof compound system. Repairs were also carried out to any damaged lead flashings. The whole area was cleaned and all waste cleared from scaffolding to finish.

OUTCOME:
The result is a completely watertight, re-angled roof and drainage system to enable the optimum flow of water and avoid any potential water ingress. The Greenway team not only carried out the essential repairs but also put in place additional measures to vastly improve the entire area, to minimise future issues for the client. The roof and downpipe repairs were completed on time and to budget, to the complete satisfaction of the client.

Read more
internal structure repair

Case Study : Internal Structure Repair

PROJECT: 045PR | TYPE: Refurbishment | CLIENT: Integral | LOCATION: Corporate Bank, Pontypool |

internal structure repair

OVERVIEW:
Internal decoration and internal structure repair works to the stairway & staffroom of a major high street bank in a busy shopping area following repairs to the roof & skylight caused by water damage. Greenway was called in. 

INVESTIGATION:
Using stairway access platforms and running boards, it was found that some of the ceiling area had blown and was free from the concrete roofing structure. A large area in the main stairway wall was also discovered to have blown, as well as major water damage to the kitchen area.

CHALLENGES:
1. It was essential to undertake the works within normal business hours and minimise disruption to banking operations. 2. To comply with current social distancing and hygiene procedures, the teams were required to adopt additional health and safety measures at all times. 3. Strict safety standards had to be adhered to when using access equipment for high level works in confined areas, as well as cordoning off safe working areas for the protection of the team and the staff.

SERVICES PROVIDED:
The loose plaster was removed from the ceiling areas, followed by a scratch coat and a finishing coating of plaster. Once dry, these areas were sanded back and repainted.

In the kitchen area, repairs were made to the damaged area above the door. After hacking out and leaving this area to dry, it was filled and decorated. Above the kitchen units, the lining paper was removed, replaced with new and re-decorated to match the existing colour. 

All other adjacent areas were decorated to match. Once completed, all rubbish was removed from the site and the whole space cleaned, including all the carpets and floors.

OUTCOME:
The result is a refreshed, relaxing space for the staff which complements the professional working environment. Internal structure repair was successful. Greenway has delivered a hard-wearing solution suited to constant, daily use which also fulfills essential environmental, health and safety requirements. The project was completed on time and to budget, and the client is very satisfied with the works carried out.

Read more
secondary school refurbishment

Case Study: Secondary School Refurbishment

PROJECT: 044PR | TYPE: Refurbishment | CLIENT: Faringdon Community College | LOCATION: Faringdon, Oxfordshire |

secondary school refurbishment

OVERVIEW:
A Secondary school refurbishment of an existing building to create additional washroom facilities due to ongoing pandemic in established secondary school, involving multiple services, equipment and teams. Greenway were called in for this.

INVESTIGATION:
Following a detailed survey of the building and existing access points, Greenway created a three dimensional plan of the proposed washroom with individual cubicles and hand-washing area. Additional storage and 2 new doorways with external access were also required to meet the school’s Covid-19 obligations.

CHALLENGES:
1. Sourcing fixtures and fittings compliant with school-standard specifications was an important part of the tender, as well as working within the school’s limited budget and strict timescales. 2. To comply with social distancing and hygiene procedures, the teams were required to adopt additional health and safety measures at all times. 3. Maintaining and working within a safe cordon around the site was paramount to ensure the protection of the pupils and staff on-site during school hours.

SERVICES PROVIDED:
After removing and disposing of the existing fittings and flooring, the engineers installed two new doors to provide external access for entry and exit. A lockable storage space was created for school supplies and a new Altro flooring laid to replace the old tiling. Working in multi-skilled teams, purpose-built, school-specification IPS panelling and cubicles with child-proof locks were installed together with new plumbing and lighting. The job was finished with a complete re-decoration inside and safety markings outside.

OUTCOME:
Having been approached by Faringdon College on recommendation, Greenway used its experience to advise on all aspects of the job and deliver a low maintenance, high specification washroom facility. The result is a hard-wearing solution suitable for constant, daily use, which also fulfills essential environmental, health and safety requirements.

The Secondary school refurbishment was completed ahead of schedule and provided good value for the client who is extremely happy with the outcome. Since undertaking the project, Greenway has already received 3 additional enquiries, including a project from a neighbouring college.

Read more
repairing heavy water damage

Case Study : Repairing Heavy Water Damage

PROJECT: 018PR | TYPE: Roofing | CLIENT: Integral | LOCATION: Corporate Bank, Gloucester |

repairing heavy water damage

OVERVIEW:

Greenway was called in for repairing heavy water damage. Roofing and redecoration works to repair water damage to major high street bank in busy city shopping area, involving multiple services, equipment and teams, to very tight deadline. 

INVESTIGATION:

A comprehensive inspection of the water ingress into the bank’s premier office areas on the second floor was undertaken. Scaffolding was erected in order to gain access to the north and west elevations and a CCTV survey on the downpipes in the drainage system was also carried out.

CHALLENGES:

1. Safety was paramount to ensure the protection of public access on this busy high street at all times. 2. It was essential to carry out the works outside of normal business hours to minimise disruption to banking operations. 3. A tight schedule had to be adhered to due to an imposed embargo to meet the deadline for the illumination of the Christmas lights.

SERVICES PROVIDED:

Roofing teams cleaned out blocked cast iron downpipes and debris in the hoppers and parapet using video evidence to demonstrate clearly where the water had been leaking in.

Internal works to 2 offices on the second floor was carried out including carpet tile refurbishment, cosmetic redecoration, wallpapering and replacing damaged ceiling tiles. Downstairs in the banking hall, further redecoration and repair to the ceiling area, 5-6m high, was completed using internal scaffold towers. All scaffolding was removed upon client sign-off and out of business hours.

OUTCOME:

Further investigations on another part of the building to carry out similar services was requested by the client, after the successful completion of the initial project. repairing heavy water damage was another successful completion for Greenway.

Read more
leaking roof

Case Study : Leaking Roof

PROJECT: 019PR | TYPE: Roofing | CLIENT: Integral | LOCATION: Corporate Bank, Fareham |

leaking roof

OVERVIEW:
Roofing repairs caused by water leaks in very large atrium in the centre of major high street bank’s head office, covering staff cafe and walk-through with heavy, daily footfall. The leaking roof had to be repaired.

INVESTIGATION:
A detailed inspection revealed moss build-up over time on the rubber seals preventing the proper functioning of the drainage system, causing leakage below. A report was provided with photographs and grid references of every section identifying the worst affected areas in the leaking roof. Greenway was called in.

CHALLENGES:
1. Access to and the survey of the 100 glass panel atrium, 30-40 feet high.
2. The transportation of scaffolding to the roof via the main internal access routes in order to avoid excessive, additional cost to the client. 3. A tight schedule to minimise the impact on the staff and access to the cafe below, whilst ensuring safety at all times.

SERVICES PROVIDED:
Using bespoke, aluminium scaffold towers, small enough to go in through the main lift shaft, the survey team was able to access the roof. Whilst there, the glass panels were thoroughly cleaned with high-pressure water-jetting and bird excrement removed.

This required multiple 4-man crews working in shifts to complete the work in 4-5 days. Further recommendations were provided to the client in respect of other badly affected atrium sections. The leaking roof was fixed. Prior to the works, a meeting was held to manage client expectations about the work and the anticipated disruption to staff.

OUTCOME:
With teams still on-site, the client requested quotations for 3 further jobs to be carried out at the same time for repairs to flat roofs.

Read more